PROGRAMUL ECO-SCHOOLS
ȘTIU SĂ GĂTESC SĂNĂTOS
Activitatea s-a desfășurat joi, 31 ianuarie 2019, la Școala Gimnazială ”Dimitrie Cantemir”, din municipiul Rădăuți și se înscrie în planul de acțiune al Programului Eco-Școală, pentru anul școlar 2018-2019.
La activitate au participat 40 de elevi, părinți, cadre didactice, reprezentanți ai primăriei, alături de profesorii coordonatori ai Programului și conducerile școlilor partenere de proiect: Școala Gimnazială ,,Bogdan Vodă” ,Grădinița cu Program Prelungit ,,Micul Prinț” și Colegiul Național ,,Eudoxiu Hurmuzachi”, din Rădăuți.
Cuvântul de deschidere al activității i-a aparținut domnului director, prof. Mitrofan Ionel, al Școlii Gimnaziale ”Dimitrie Cantemir” care a menționat importanța Programului Mondial Eco-școală pentru copii, adulți, comunitate, a reamintit eco-codul școlii și beneficiile programului pentru școală.
Activitatea a început cu un exercițiu de încălzire și de informare: elevii au urmărit filmulețul: ”Și-a riscat viața pentru a salva ziua!” și o prezentare, pregătite de doamna prof. Ștefancu Mihaela, în care s-au subliniat aspectele benefice ale unei alimentații sănătoase. Pe baza celor aflate din prezentare elevii au completat ”Piramida alimentelor”cu jetoane inscripționate cu diverse alimente. Un exercițiu de dezgheț care a arătat faptul că elevii prezenți au un ”bagaj” de cunoștințe propice unui comportament eco - responsabil.
Domnul profesor Liviu Hatnean –coordonator de Program , de la Colegiul Național ” Eudoxiu Hurmuzachi” a luat cuvântul și a precizat că pe lângă un stil de viață sănătos trebuie să avem și un comportament responsabil, menționând scopul activităților, din Programul Mondial Eco – școală, pentru anul școlar în curs.
Domnul director al Colegiului Național ” Eudoxiu Hurmuzachi” a subliniat și dumnealui valoarea educativă a acestui program în dezvoltarea și formarea unor deprinderi alimentare corecte și responsabile a elevilor.
În continuarea activității doamna prof. Nicoleta Mitrofan, coordonator al Programului de la Colegiu Național ” Eudoxiu Hurmuzachi” a derulat o activitate practică : ,,Rețeta surpriză din sacoșă” în care elevii, împărțiți în 3 grupe, au intuit legumele și fructele ”surpriză”din sacoșe, apoi au conceput o rețetă pe baza legumelor și fructelor identificate. Activitate care și-a atins obiectivele cognitive prin joc și a fost apreciată pozitiv de către elevi.
Din partea Primăriei municipiului Rădăuți s-a apreciat pozitiv munca coordonatorilor și aconducerii școlilor implicate în proiect.
Activitatea practică a continuat cu jocul didactic ,,Sustenabilitatea alimentelor” inițiat de coordonatorul de Program doamna prof. Cornelia Hatnean, de la Școala Gimnazială ,,Bogdan Vodă”, în care elevii, pornind de la imagini date au stabilit ordinea descrescătoare a sustenabilității pentru mediu a alimentelor: măr, caise confiate, banană, compot, cocteil de fructe și salată de fructe. Trei grupe de elevi care au reușit să stabilească ordinea dând dovadă de implicare, cunoașterea acțiunilor care implică stabilirea unui echilibru între nevoia de hrană, protecția mediului și găsirea de resurse alternative.
Următorul exercițiu aplicativ: ,,Analiza coșului săptămânal de alimente” în care elevii, împreună cu părinții, au prezentat coșul săptamânal de cumpărături/ alimente folosite, și-au făcut analiza coșului din perspective diferite, precum: proveniența alimentelor, nivelul de procesare al alimentelor din coș, sursa de prelucrare a alimentelor, modul de procesare precum și amprenta de CO2 a alimentelor datorate transportului. S-a constatat că majoritatea alimentelor proveneau din gospodăria proprie sau de la micii întreprinzători din zonele limitrofe municipiului Rădăuți (Milișăuți, Horodnic).O paralelă a coșurilor prezentate cu alte coșuri – exemple din Australia, Bosnia și Herțegovina , Canada a evidențiatpreocuparea părinților pentru achiziționarea alimentelor din gospodăria proprie sa din piașă, întreprinzători locali, astfel educând copilul în ceea ce privește impactul individual asupra mediului înconjurător.
Elevii au evidențiat leguma / fructul pe care o/îl folosește în mod repetat și cîteva dintre beneficiile legumei/ fructului asupra sănătății, ocazie cu care s-a prezentat Expoziția de ”mascote” realizate din fructe și legume: ”Personajele mele preferate – legumele și fructele!”.
În încheiere domnul prof. Liviu Hatnean și-a manifestat bucuria atingerii obiectivelor propuse în activitățile derulate până în prezent și, alături de domnul director prof. Mitrofan Ionel, au inițiat o dezbatere liberă privind comportamentul responsabil pornind de la noțiunea de ”amprentă ecologică” și concluzionând că trebuie să încurajăm producția locală, cumpărând cât mai multe alimente de la producătorii din zonă iar atunci când suntem nevoiți să cumpărăm alimente din supermarket să avem în vedere eticheta – pe care să o citim corect.
Activitățile de acest fel reprezintă un beneficiu pentru persoanele implicate, dar şi pentru grupul-ţintă, elevii, care au afirmat: ”Noi, elevii, am ales să participam la astfel de activităţi pentru a atrage atenţia asupra unui stil de viaţă sănătos, dar şi să ne “educăm” prietenii, colegii şi chiar şi familia să promoveze acest stil responsabil de comportament.”
Mulțumim pentru susținere, implicare și colaborare elevilor, părinților, conducerilor unităților școlare, partenerilor de proiect și mass-mediei!
Diseminare: https://www.facebook.com/mihaela.stefancu.3/posts/2120402771328689
Profesor coordonator: Mitrofan Ionel