17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD)

 

ARTICOL DE INTERES:

PRELUAT DE PE : https://www.mae.ro/node/35919

O nouă Agendă pentru dezvoltare durabilă

România s-a alăturat liderilor celor 193 state membre ale ONU la Summit-ul privind dezvoltarea din septembrie 2015 adoptând Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, un program de acţiune globală în domeniul dezvoltării cu un caracter universal şi care promovează echilibrul între cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile – economic, social şi de mediu. Pentru prima oară, acţiunile vizează în egală măsură statele dezvoltate şi cele aflate în curs de dezvoltare.

Central Agendei 2030 se regăsesc cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), reunite informal şi sub denumirea de Obiective Globale. Prin intermediul Obiectivelor Globale, se stabileşte o agendă de acţiune ambiţioasă pentru următorii 15 ani în vederea eradicării sărăciei extreme, combaterii inegalităţilor şi a injustiţiei şi protejării planetei până în 2030.

  1. Fără sărăcie – Eradicarea sărăciei în toate formele sale şi în orice context.

  2. Foamete „zero” – Eradicarea foametei, asigurarea securităţii alimentare, îmbunătăţirea nutriţiei şi promovarea unei agriculturi durabile.

  3. Sănătate şi bunăstare – Asigurarea unei vieţi sănătoase şi promovarea bunăstării tuturor la orice vârstă.

  4. Educaţie de calitate – Garantarea unei educaţii de calitate şi promovarea oportunităţilor de învăţare de-a lungul vieţii pentru toţi. 

  5. Egalitate de gen – Realizarea egalităţii de gen şi împuternicirea tuturor femeilor şi a fetelor.

  6. Apă curată şi sanitaţie – Asigurarea disponibilităţii şi managementului durabil al apei şi sanitaţie pentru toţi.

  7. Energie curată şi la preţuri accesibile – Asigurarea accesului tuturor la energie la preţuri accesibile, într-un mod sigur, durabil şi modern. 

  8. Muncă decentă şi creştere economică – Promovarea unei creşteri economice susţinute, deschise tuturor şi durabile, a ocupării depline şi productive a forţei de muncă şi a unei munci decente pentru toţi.

  9. Industrie, inovaţie şi infrastructură – Construirea unor infrastructuri rezistente, promovarea industrializării durabile şi încurajarea inovaţiei. 

  10. Inegalităţi reduse – Reducerea inegalităţilor în interiorul ţărilor şi de la o ţară la alta.

  11. Oraşe şi comunităţi durabile – Dezvoltarea oraşelor şi a aşezărilor umane pentru ca ele să fie deschise tuturor, sigure, reziliente şi durabile.

  12. Consum şi producţie responsabile – Asigurarea unor tipare de consum şi producţie durabile.

  13. Acţiune climatică – Luarea unor măsuri urgente de combatere a schimbărilor climatice şi a impactului lor.

  14. Viaţa acvatică – Conservarea şi utilizarea durabilă a oceanelor, mărilor şi a resurselor marine pentru o dezvoltare durabilă.

  15. Viaţa terestră – Protejarea, restaurarea şi promovarea utilizării durabile a ecosistemelor terestre, gestionarea durabilă a pădurilor, combaterea deșertificării, stoparea şi repararea degradării solului  și stoparea pierderilor de biodiversitate.

  16. Pace, justiţie şi instituţii eficiente – Promovarea unor societăți pașnice și incluzive pentru o dezvoltare durabilă, a accesului la justiție pentru toţi şi crearea unor instituţii eficiente, responsabile şi incluzive la toate nivelurile.

  17. Parteneriate pentru realizarea obiectivelor - Consolidarea mijloacelor de implementare și revitalizarea parteneriatului global pentru dezvoltare durabilă.

Conceptul de ODD s-a născut la Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă (Rio+20), în 2012. ODD înlocuiesc cele opt Obiective de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) cuprinse în textul Declaraţiei Mileniului adoptată în septembrie 2000 la ONU. Majoritatea statelor lumii, printre care şi România, se reuneau în 2000 în jurul unui angajament de a reduce sărăcia globală şi a salva milioane de vieţi. Declaraţia Mileniului a constituit în perioada 2000-2015 unica agendă globală în domeniul dezvoltării asupra căreia a existat un acord la cel mai înalt nivel şi care includea ţinte precise:

  1. Reducerea sărăciei extreme şi a foametei

  2. Realizarea accesului universal la educaţie primară

  3. Promovarea egalităţii de gen şi emanciparea femeilor

  4. Reducerea mortalităţii infantile

  5. Îmbunătăţirea sănătăţii materne

  6. Combaterea HIV/SIDA, a malariei şi a altor boli

  7. Asigurarea sustenabilităţii mediului

  8. Crearea unui  parteneriat global pentru dezvoltare

Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului au adus o contribuţie importantă la conştientizarea publică, creşterea voinţei politice şi mobilizarea de resurse pentru lupta împotriva sărăciei la nivel global. ODM au ajutat la concentrarea acţiunii, la reformarea politicilor prin încorporarea obiectivelor şi ţintelor de dezvoltare în strategiile naţionale şi la crearea de instituţii care să implementeze aceste planuri în mod eficient. De exemplu, sărăcia extremă la nivel global a fost înjumătăţită, ţinta de înjumătăţire a numărului de oameni care nu au acces la surse de apă mai bună a fost atinsă, nouăzeci la sută dintre copiii din statele aflate în curs de dezvoltare au acum acces la educaţie primară şi mult mai multe fete au acces la educaţie comparativ cu anul 2000.

Rezultatele pozitive nu au fost însă echilibrat distribuite. Începând cu 2008, progresul realizat până atunci a fost negativ influenţat de criza financiară şi economică. Cel mai slab progres s-a înregistrat în ţările aflate în situaţii de conflict sau recent angajate în procesul de stabilizare şi reconstrucţie, unde lipsa capacităţilor instituţionale a influenţat negativ îndeplinirea obiectivelor.

Obiectivele de Dezvoltare Durabilă trebuie să finalizeze agenda demarată de Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului şi să nu lase pe nimeni în urmă.  

România şi Obiectivele de Dezvoltare

România acordă o importanţă deosebită ONU, organizaţie cu vocaţie universală, care reprezintă cadrul multilateral cel mai extins pentru abordarea marilor teme globale, inclusiv aspecte legate de dezvoltarea pe termen lung.

Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului au reprezentat pentru România un instrument complementar de mobilizare, la nivel intern, în domeniul dezvoltării economice şi sociale. Noua Agendă depășește cu mult Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, menținând teme precum eradicarea sărăciei, educația și sănătatea și abordând noi teme precum societățile pașnice și inclusive. Toate țările trebuie să se asigure că politici adecvate sunt pregătite pentru implementarea Agendei. Țările trebuie să promoveze instituții eficiente și inclusive și să creeze politici bazate pe statul de drept, drepturile omului, drepturile femeii, egalitatea de gen și creşterea implicării femeilor.

România susține pe deplin ideea că noua Agendă trebuie să fie implementată de către instituțiile locale, răspunzând direct nevoilor cetățenilor. Nevoile, interesele și grijile acestora trebuie să fie soluționate prin definirea unor strategii de dezvoltare locală și națională.

România este angajată să implementeze Obiectivele de Dezvoltare Durabilă la nivel naţional şi va revizui Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă, pentru a integra noile Obiective de Dezvoltare Durabilă. Excluziunea socială este identificată ca o provocare majoră la adresa implementării Obiectivelor. În Strategia românească revizuită, se va pune accentul pe susținerea incluziunii persoanelor cu dizabilități, a tinerilor și a femeilor, în politicile de dezvoltare. Eradicarea sărăciei reclamă oportunități decente de angajare, iar prevenirea și evitarea excluziunii sociale necesită politici de coeziune socială.

Ca membru al Uniunii Europene, România contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă nu numai din perspectivă naţională, dar şi la nivel internaţional, prin sprijinul pe care îl acordă ţărilor mai puţin dezvoltate, prin intermediul asistenţei oficiale pentru dezvoltare. Experienţa acumulată de România în procesul de tranziţie este de natură a susţine eforturilor ţărilor interesate de a beneficia de un astfel de sprijin.

Februarie 2016

 

Brasov oras candidat - Jocurile Olimpice de Tineret 2020

OLIMPIADA ALBĂ LA BRAȘOV

Jocurilor Olimpice de Tineret 2020

 

 

Brasovul vizeaza organizarea Jocurilor Olimpice de Tineret 2020. Comisia de evaluare CIO vine in Romania in 2015!

Comisia de evaluare CIO, condusa de dna. Yang Yang (CHN), a elaborat si prezentat Comitetului Executiv CIO reunit la Monaco, un raport privind oferta Brasovului si a orasului Lausanne privind organizarea Jocurilor Olimpice de Tineret, editia de iarna 2020.

În interventia pe care a avut-o in cadrul Comitetului Executiv CIO, in urma prezentarii raportului, Presedintele Comitetelor Olimpice Europene, Patrick Hickey a pledat in favoarea Romaniei printr-un scurt rezumat al experientei extraordinare pe care a avut-o la FOTE Brasov 2013.

Comisia de evaluare CIO va trimite, in cursul lunii februarie 2015, experti care vor vizita cele doua orase candidate si vor incerca sa clarifice cat mai multe din aspectele neclare ale ofertelor, inaintea teleconferintelor cu Comisia de Evaluare CIO, programate de principiu pentru 11 si 12 martie, in cadrul carora cele doua comitete de organizare isi vor prezenta proiectele si vor raspunde la intrebarile membrilor.

"Brasovul are nevoie de o prezentare mult mai exacta si de o promovare intensa in lumea Olimpica, pentru a reusi sa convinga in tentativa sa de a obtine organizarea Jocurilor Olimpice de Tineret 2020', a declarat presedintele COSR, Alin Petrache.

(Sursa: www.cosr.ro)

Competiţia dintre Braşov şi oraşul elveţian Laussane pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă pentru Tineret din 2020 este tot mai strânsă şi a mai rămas doar jumătate de an până când la Kuala Lumpur, pe 31 iulie, va fi ales oraşul gazdă. Comitetul Olimpic Internaţional a publicat zilele trecute o evaluare iniţială asupra ofertelor celor două oraşe candidate. Potrivit primei evaluări, Laussane ne-a devansat uşor la numărul de sporturi şi discipline la care vor se vor întrece sportivii, respectiv 5 sporturi cu 12 discipline, faţă de 4 sporturi cu 10 discipline menţionate în oferta Braşovului.

În plus, elveţienii sunt văzuţi mai bine la partea de promovare şi vectori de comunicare, în timp ce un punct slab al Braşovului ar fi lipsa unei promovări puternice. CIO apreciază că este nevoie ca Braşovul să se implice şi în partea de promovare şi cultivare a valorilor olimpice. (Sursa: http://newsbv.ro/2015/01/06/lupta-stransa-intre-brasov-lausanne-jocurile-olimpice-iarna-tineret-2020/http://newsbv.ro/2015/01/06/lupta-stransa-intre-brasov-lausanne-jocurile-olimpice-iarna-tineret-2020/ )

 

PAGINA OFICIALA A EVENIMENTULUI:

https://www.facebook.com/brasov2020

Fiecare dintre noi putem ajuta cu cate un simplu LIKE la pagina oficiala a evenimentului si sa distribuim mai departe pentru a face cunoscut peste tot marele eveniment. Numai asa putem ajuta Brasovul si Romania sa intre in paginile de aur ale sportului mondial.

Brasov 2020

 

Si ca sa avem o parere despre ce s-a intamplat la FOTE 2013 (Festivalul Olimpic al Tineretului European), accesati linkurile de mai jos:

https://www.youtube.com/watch?v=DEm-W-gfLkk

https://www.youtube.com/watch?v=ffEqnOhbyKM

https://www.youtube.com/watch?v=MF_vfWZkIbg

 

NUMAI IMPREUNA PUTEM REUSI!!!!

Ziua Verde a Eco-Scolilor din Romania

ANUNT ZIUA VERDE 2018 site

Plantați un copăcel de ZIUA VERDE A ECO-ȘCOLILOR DIN ROMÂNIA - 29.10.2024, la orele 12:00! În acest mod veți participa la ZIUA DE ACȚIUNE A VOLUNTARILOR CCDG, iar copiii / elevii vor înțelege importanța implicării directe în dezvoltarea spațiilor verzi de care avem atâta nevoie. Succes în activitatea dumneavoastră de apărători ai mediului!

separa 

sigla FEE
 separa

Despre CCDG

CCDG este o organizaţie neguvernamentalǎ ce furnizează programe educaţionale de calitate, în  scopul unui mediu sustenabil.

Obiectivul nostru este de a oferi programe care promovează relaţii durabile între copii, adulţi şi mediul înconjurător, realizând că educaţia eficientă trebuie să se extindă dincolo de sala de clasă şi că principiile de ecologie, justiţie şi egalitate trebuie să fie evidente la toate nivelurile societǎţii.

Ne gasiti si pe:

facebook: click aici....

Contact CCDG

  • CENTRUL CARPATO-DANUBIAN DE GEOECOLOGIE
  • Str. Barbu Lăutaru, Nr. 8, BL. 23, SC. B, Parter, AP. 56, sector 1, Bucureşti

    RELAŢII DIVERSE VOR FI SOLICITATE PRIN:

  • e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
  • mobil: 0731.713.714

Adrese web pentru informații:

Alte site-uri ale CCDG:

Despre cookie click aici....

Please publish modules in offcanvas position.