-
Un program de acțiune orientat spre ȋnvățarea globală ȋn Anul European pentru Dezvoltare (2015) şi mai departe.
-
proiect de responsabilitatea socială, prin care participanţii vor ȋntelege de ce luarea oricărei decizii cu privire la hrana personală poate avea urmări negative / ireversibile asupra unei importante părţi a planetei noastre.
-
Scop: conştientizarea copiilor şi tinerilor cu privire la consumul responsabil de hrană.
-
Consumul responsabil de hrană reprezintă o alegere conştientă de alimente, luând ȋn considerare aspecte referitoare la deciziile noastre privind sănătatea, mediul, economia, cultura etc.
-
Grup ţintă: co-aplicanţii, profesori şi elevi din grădiniţe, şcoli şi licee, părinţi şi membri ai comunităţii locale.
-
PARTICIPANŢI: 9 State europene: Bulgaria, Republica Cehia, Croaia, Letonia, Malta, Polonia, Romania, Slovacia,Slovenia.
-
Participă 50 de şcoli din Romania:
- Anul 2015-2016
- gradiniţe 6
- şcoli 25
- licee 18
- şcoală specială 1
- Anul 2016-2017
-grădinițe 8
-școli 24
-licee 17
-școală specială 1
CUM SE DESFAŞOARĂ PROIECTUL MĂNÂNCĂ RESPONSABIL?
-
GRĂDINIŢE, ŞCOLI: ca o poveste
-
LICEE – ca un scenariu transpus ȋntr-un film
PRODUSUL REZULTAT:
-
GRĂDINIŢE - Rezultatul va fi UN POSTER uriaș cu ilustrații însoțite de un text sau O CARTE ce va cuprinde desenele și povestea creată de copii.
-
ŞCOLI – Rezultatul va fi UN JURNAL AL COMITETULUI ECO.
-
LICEE – Rezultatul va fi UN FILM.
DOMENII ABORDATE:
Anul 2015-2016:
-
Sănătate și Stil de Viață (consumul, impactul alimentelor).
-
Alimente Locale (resturile alimentare, transportul) şi Impactul asupra Resurselor și Climei (influența asupra naturii și a peisajului; influența asupra resurselor – sol, apă).
-
Risipa de Alimente (resturile alimentare, transportul).
-
Cultura Alimentației și Deschiderea către Diferite Obiceiuri și Nevoi Alimentare (impactul asupra oamenilor de acasă și din străinătate).
Anul 2016-2017:
-
Produsele alimentare locale și de sezon,
-
Agrobiodiversitatea,
-
Deșeurile alimentare,
-
Alimentele procesate și uleiul de palmier,
-
Consumul de carne
-
Mijloacele de producție bio, comerțul echitabil.
REZULTATE AŞTEPTATE:
-
UN ALT MOD DE A PRIVI HRANA.
-
CONSUM DE HRANĂ SĂNĂTOASĂ, CARE NU PUNE ÎN PERICOL SUSTENABILITATEA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR.
1. copii şi adulţi mai responsabili ȋn ceea ce priveşte:
- cumpărarea unor cantităţi mai mici de produse alimentare pentru a nu se mai arunca mancarea;
- consumarea unei cantităţi mai mari de hrană ȋn stare proaspătă;
- descurajarea consumului de hrană ȋnalt procesată;
- consumul de mâncare pregatită acasă, ȋn locul celei semipreparate cumpărate din magazine sau consumate ȋn fast-food-uri;
- reducerea resturilor / deşeurilor alimentare;
- valorificarea deşeurilor menajere (compost);
2. ȋnţelegerea ȋmportanţei achizitionarii de alimente care provin de la distanţe cât mai mici:
- ȋncurajarea producătorilor locali, prin achiziţionarea produselor acestora;
- consumul de fructe si legume adecvate sezonului.
3. ȋnţelegerea consecinţelor legate de standardizarea produselor.