INFORMARE
PROIECT „DIN GRIJĂ PENTRU MEDIU”
LECŢIA 6: CUM POȚI AJUTA LA REDUCEREA DEȘEURILOR?
Denumirea lecției: Cum poți ajuta la reducerea deșeurilor? Gândește-te la sustenabilitate!
Subiectul: Implicare personală și colectivă pentru reducerea deșeurilor.
Se adresează întrebarea: Dacă ați fi puși în situația de a cumpăra o sticlă de lapte ambalat într-o sticlă din sticlă și una din PET pe care ați alege-o?
Dacă calitatea laptelui este aceeași se induce ideea că ambalajul este: prietenos cu mediul (cel din sticlă) și cel care trebuie reciclat (cel din PET).
Cum în fiecare zi folosim mai multe produse, în coșul nostru de gunoi se regăsesc deșeuri de tot felul. Dacă nu știm că unele lucruri se pot valorifica prin colectarea selectivă sau prin reutilizare, contribuim la secătuirea de resurse naturale și la consum de energie și până la urmă acestea se regăsesc în prețul plătit pe aceste produse. De comportamentul nostru depinde salvarea resurselor naturale. Pentru a verifica gradul de înțelegere a modului de acțiune vom rezolva fișa cu rebusul: Refolosirea deșeurilor.
Din ambalajele de lapte, elevii își pun imaginația la treabă și realizează o figurină, o crenguță de lăcrămioare și oameni de zăpadă.
Pe baza celor discutate, elevii realizează câte un stiker pe care scriu un mesaj care să atenționeze asupra implicării personale și colective în colectarea deșeurilor.
CONCLUZII
Prin educație, elevii dobândesc acele deprinderi care permit dezvoltarea durabilă. Cheia acestui comportament este deprinderea de a identifica toate sursele de poluare și modul diferențiat de a le valorifica:
- Prin identificarea resurselor necesare pe termen lung
- Prin reducerea consumului de materiale
- Prin refolosirea unor produse și ambalaje
- Prin adunarea selectivă a deșeurilor și reciclarea lor
Prin creație colectivă s-a realizat următorul slogan:
Noi vrem aerul curat
Deci hârtie-am reciclat.
Am zis STOP la poluare
Dând un START la reciclare.
Acționăm și mic și mare
Pentru a da vieții valoare.
Profesor coordonator: Munteanu Mihaela